5 tips voor succesvolle employer branding

Of je er nu mee bezig wilt zijn of niet: elke organisatie heeft een employer brand. Dit is het imago en de reputatie van een bedrijf als werkgever, ook wel bekend als werkgeversmerk. Employer branding draait om het hele proces: van recruitment tot loyaliteit. Het is daarom voor elke organisatie een belangrijk thema om mee aan de slag te gaan, of je nu een start-up of een multinational bent. We geven je in deze blog 5 handige tips om stappen te maken met employer branding.

Tip #1 Duidelijke positionering

Werken bij een gemeente. Waar denk jij dan aan? Helaas voor gemeenten, maar de zaken die vaak naar voren komen zijn bureaucratisch en stoffig. Een stereotype beeld, wat je natuurlijk maar al te graag zou omdraaien. Wat als je dat nu zou kunnen veranderen naar het imago van een werkgever waar ontwikkeling voorop staat (cursussen, evenementen, interne kennissessies etc.) en dat je een maatschappelijke impact maakt met jouw werkzaamheden? (verandering die je echt terugziet). Een imago veranderen is lastig, je moet dit dus op meerdere manieren uitdragen.

Bedenk voor positionering goed wat jouw organisatie bijzonder maakt. Benoem zowel de functionele als de emotionele voordelen. Een ‘informele werksfeer’ en een ‘marktconform salaris’ zal je in elke vacature zien staan. Wat zorgt er nu écht voor dat jouw organisatie eruit springt? Vraag ook collega’s om deze USP’s in te vullen, een eerlijk beeld van jouw organisatie is het allerbelangrijkste om werknemers uiteindelijk ook voor een lange tijd te behouden.

Voorbeelden van organisaties met een authentieke en sterke positionering:

  • Coolblue: ‘alles voor een glimlach’, plezier, innovatie.
  • Rabobank: ‘growing a better world together’, impact maken.
  • Ctac: ambitie, uitdaging, oog voor mens en maatschappij.
  • Jumbo: familiebedrijf, ondernemen.

Tip #2 Solliciteer bij je eigen organisatie

Verplaats jezelf in de schoenen van een sollicitant, door regelmatig je eigen sollicitatieprocedure te doorlopen. Werkt alles technisch op de juiste manier? Mis je informatie gedurende het proces? Ontvang je een bevestiging bij een sollicitatie? En wat is het proces voor de afwijzing van een kandidaat? Dit levert waardevolle input op voor continue verbeteringen in het proces. Duik daarnaast ook in de gegevens van Google Analytics. Hierbij is het interessant om te kijken naar de hele sollicitatie funnel. Zo kan hieruit blijken dat mensen wel op de sollicitatie call-to-action klikken, maar bijvoorbeeld halverwege bij het invullen van het formulier afhaken. Tijd voor conversie optimalisatie!

Tip #3 Iedereen aan de slag met employer branding

“Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Je kan natuurlijk zelf heel wat pagina’s schrijven over hoe leuk het is om bij jouw organisatie te werken. Veel beter werkt het natuurlijk als er draagvlak is vanuit de hele organisatie!

Zet jouw medewerkers in als ambassadeurs. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van testimonials, waarin iemand iets over zijn of haar functie verteld. Of wat dacht je van een blog of social media ‘takeover’ waarbij een collega je meeneemt in zijn of haar ervaringen? Dit zorgt niet alleen voor een authentiek beeld, werknemers voelen zich ook trotser op hun functie en organisatie.

Lees hier hoe wij Ctac hebben geholpen met het werven van de juiste kandidaten met de inzet van LinkedIn advertising én met behulp van eigen medewerkers.

Tip #4 Ownership voor employer branding

Aansluitend bij tip 3, is het ook belangrijk dat de ‘ownership’ van employer branding verdeeld is over verschillende afdelingen. Denk bijvoorbeeld aan een cross-functioneel team die verantwoordelijk is om de boodschap te delen met alle werknemers. Zo voorkom je dat employer branding enkel een activiteit van de HR-afdeling blijft. Maak ook een business case voor het management, om te bewijzen wat employer branding de organisatie oplevert. 

Zo zorgt employer branding niet alleen voor een eenvoudiger recruitmentproces, maar ook om werknemers voor een langere periode te behouden.

Tip #5 Meten = weten

Het klinkt misschien als een cliché, maar wel een die helemaal waar is: meten = weten. 

Voor succesvolle employer branding is het belangrijk om regelmatig feedback aan werknemers te vragen. Voor nieuwe werknemers kan je bijvoorbeeld denken aan vragen over hun sollicitatieprocedure en wat ze over de streep heeft getrokken om te solliciteren en het aanbod aan te nemen. Dit geeft zeer waardevolle informatie voor de ervaren positionering van jouw bedrijf – en of deze gelijk is aan de gewenste positionering. 

Bouw verschillende feedback momenten in, ook wanneer werknemers al langer in dienst zijn. Hoe tevreden zijn ze over hun functie en de organisatie? Wat kan er beter? En zouden ze jouw organisatie aanbevelen bij anderen? Door dit periodiek te meten blijf je grip houden op jouw employer branding.

Aan de slag met employer branding?

Kortom, als organisatie kan je niet om employer branding heen. Van employer branding strategie tot het creëren van content voor een campagne: bij Brandgang staan we klaar om jou te helpen met vele verschillende employer branding vraagstukken. Neem contact met ons op voor meer informatie of lees een van onze blogs: