Tientallen campagnes, honderden keywords…overzicht behouden in je Google Ads account is soms lastig. Met Hagakure introduceert Google een nieuwe aanpak. Deze structuur zorgt voor een versimpeling van je account en is daarnaast gericht op het zoveel mogelijk profiteren van machine learning.
Hagakure… wat ehh?
Voor de term Hagakure heeft Google inspiratie opgedaan uit Japan. Hagakure is het handboek voor samurai krijgers en verwijst naar het ‘pad’ dat ze moeten volgen. De doorvertaling naar Google Ads kan je zien als een ‘nieuw pad’ voor het managen van je account.
Hagakure draait in de kern om vereenvoudiging en machine learning. Een voorbeeld: stel we hebben een campagne voor online marketing vacatures, met de landingspagina brandgang.nl/online-marketing-vacatures.
In plaats van meerdere advertentiegroepen – met een beperkt aantal zoekwoorden per groep -, die naar dezelfde landingspagina leiden, focus je nu op één advertentiegroep per landingspagina. Zo heb je minder campagnes nodig en beschik je over meer data per advertentiegroep, iets wat dan weer essentieel is voor machine learning. Met de inzet van responsieve zoekadvertenties (RSA), dynamische zoekadvertenties (DSA) en Keyword Insertion {KeyWord:xxx} blijf je de focus houden op relevante advertenties, hoge kwaliteitsscores en het afvangen van zoekwoorden met minder volume.
Het voorbeeld van Google hieronder geeft je een beeld van de totale Hagakure structuur.
Best practices inzet van Hagakure
Google heeft een aantal best practices opgesteld om optimaal te profiteren van Hagakure:
- Google adviseert minimaal 3000 vertoningen per week, per advertentiegroep. Hiervoor kan het nodig zijn om zoekwoorden met een laag zoekvolume te verwijderen en in te zetten op brede zoekwoorden.
- Zet minimaal één responsieve advertentie en twee uitgebreide tekstadvertenties per advertentiegroep in.
- Maak gebruik van één URL per advertentiegroep. Kijk hiervoor naar je website categorieën, niet naar de zoekwoorden.
- Gebruik responsieve zoekadvertenties (RSA), dynamische invoeging van zoekwoorden en IF-functies om relevante advertenties te genereren.
- Maak gebruik van dynamische zoekadvertenties (DSA) om zoekopdrachten met minder volume te vangen.
- Hagakure werkt daarnaast goed door gebruik maken van smart bidding strategieën zoals Target CPA,Target ROAS en Conversies maximaliseren.
Is Hagakure interessant voor mijn account?
Zoals je al kan zien aan deze best practices, is Hagakure door deze specificaties niet voor elk account weggelegd. Het is voornamelijk interessant voor grote accounts, kleine accounts hebben simpelweg (nog) te weinig data om te profiteren van machine learning.
Daarnaast is het ook belangrijk om bij de voor- en nadelen van deze structuur stil te staan. Aangezien Hagukure machine learning en automation als basis heeft, heb je als online marketeer minder controle over je campagnes. Daar tegenover staat wel weer dat je minder tijd nodig hebt voor het handmatig bijsturen van campagnes en eenvoudiger het overzicht behoudt en prestaties kunt inzien door de eenvoudigere opzet.
Een nieuwe structuur is helaas niet in een paar kliks om te zetten. Het is daarom aan te raden om eerst met een campagne te gaan testen in de Hagakure structuur, voordat je het hele account gaat omzetten. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de ‘leerfase’ van het algoritme. Laat je campagne een aantal weken lopen, om echt een beeld te krijgen van het effect van Hagakure.
Andere Google Ads structuren
Past de Hagakure structuur toch niet helemaal bij jouw account? Geen zorgen er zijn andere methodes om je Google Ads campagnes te structuren:
- SKAG: SKAG staat voor Single Keyword Ad Group. Elk zoekwoord heeft bij deze structuur een eigen advertentiegroep. Zo kan je een zoekwoord perfect laten aansluiten op een advertentietekst en landingspagina, waardoor je kan sturen op een hoge kwaliteitsscore. Wel kost het heel wat handmatig werk en tijd om campagnes te monitoren. De populariteit van SKAG daalt tevens doordat smart bidding nu daadwerkelijk steeds ‘smarter’ begint te worden.
- Broad: dit is de ‘traditionele’ aanbeveling van Google, die voornamelijk voor starters interessant is. Bij deze structuur zet je 10-20 keywords in één advertentiegroep, voor zoveel mogelijk data en verkeer. Met de komst van smart bidding hebben deze campagnes weinig onderhoud nodig. Wel kan deze brede insteek leiden tot minder relevante advertenties en hogere kosten.
- IBAG: IBAG is de afkorting voor Intent-Based Ad Groups. Bij IBAG staat de zoekintentie van de gebruiker voorop voor het inrichten van de structuur. Het grootste voordeel van deze structuur is de mogelijkheid voor zeer relevante advertenties. Maar deze methode neemt ook heel wat tijd in beslag, omdat je keywords gaat clusteren op basis van intentie. Deze structuur is daarom vooral interessant bij een relatief klein aantal keywords en voor B2B-organisaties met een lange salescyclus.
Er bestaat geen ‘allerbeste’ structuur voor Google Ads. Het is echt afhankelijk van je soort producten/diensten, budget, volumes en ook je eigen tijd en kennis die je in Google Ads kan investeren.
Update september 2021: Google stopt met ETA’s
Google heeft aangekondigd dat uitgebreide tekstadvertenties (ETA’s) op 30 juni 2022 gaan verdwijnen. De ETA’s blijven wel live, maar je kan geen nieuwe aanmaken. Dit heeft impact op de hagakure structuur. Ons advies is om de ETA’s te pauzeren en te starten met enkel 1 responsieve advertentie (RSA). Hierdoor zorg je voor een optimaal effect van de RSA. Het effect van 2 RSA’s in één advertentiegroep is wisselend en we raden om hiermee te experimenteren in Google Ads.
Meer leren over Google Ads ontwikkelingen?
De afgelopen tijd zijn er ontzettend veel ontwikkelingen geweest in de wereld van Google Ads, waarbij de focus ligt op automatiseren en machine learning. Wil je in één keer weer een opfrisser van alle updates? We hebben de belangrijkste Google Ads ontwikkelingen van de afgelopen periode op een rijtje gezet.