HubSpot buyer persona’s: wat, waarom en hoe

De meesten van ons creëren weleens content, bijvoorbeeld een video, whitepaper of blog. Met buyer persona’s creëer je doelgerichte content die converteert. Hieronder leer je wat buyer persona’s zijn, hoe ze je helpen en hoe je er binnen HubSpot gelijk mee aan de slag kunt.

Wat zijn buyer persona’s?

Een buyer persona is een gedetailleerd, fictief persoonprofiel van je doelgroep, bijvoorbeeld ‘Marketeer Martin’. Het focussen op een buyer persona helpt je om je content aan te passen aan de behoeften, wensen, uitdagingen en doelen van je klantgroep. ‘Marketeer Martin’, ‘IT Manager Isabel’ en ‘Sales Manager Sam’ vertonen alledrie ander gedrag en alledrie hebben ze andere doelen en drijfveren. Om ze alledrie aan te spreken met je content, heb je profielspecifieke content en campagnes nodig. Zo schrijf je content die je doelgroep écht helpt.

Buyer persona insight

Waarom zijn buyer persona’s onmisbaar?

Het begrijpen van en inspelen op de motivaties, doelen, drijfveren en het gedrag van jouw buyer persona’s, helpt je om converterende content en campagnes te ontwikkelen voor gerichte doelgroepen. Daarom staan deze elementen centraal in HubSpot. Bij Brandgang werken we met een Empathy Map. Hiermee maken we de gedachten en gevoelens van jouw klanten inzichtelijk.

Empathy map
Met een Empathy Map ga je dieper in op wat er echt toe doet bij jouw persona. Waarom en waarvoor stapt ‘Marketeer Martin’ elke ochtend uit bed?, waar houdt hij zich mee bezig, zowel privé als zakelijk? We brengen dit in kaart, omdat veel drijfveren die men heeft op werk ontstaan vanuit persoonlijke doelen en interesses.

Naast de gedachten en doelen kijken we naar de invloed vanuit de omgeving. In hoeverre laat ‘Marketeer Martin’ zich leiden door familie, vrienden, collega’s of managers? Trekt hij zich iets aan van andere meningen en maakt hij op basis daarvan ook beslissingen? Stel ‘Marketeer Martin’ moet van zijn baas zorgen voor meer leads, omdat sales te vaak ‘koude’ leads moet bellen, maar er is geen budget voor extra campagnes die zorgen voor leads. Zijn collega’s geven hem advies over hoe hij dit moet oplossen, maar hij heeft zelf ook ideeën. Pakt hij dan door vanuit zijn eigen visie, of laat hij zich leiden door het advies van collega’s? Al deze informatie is belangrijk om er achter te komen wie we uiteindelijk gaan targetten en met wat voor soort content. Moeten we direct focussen op ‘Marketeer Martin’ en hem helpen met zijn zoektocht naar een oplossing of gaan we de beïnvloeders targetten en die voorzien van informatie, zodat die dit uiteindelijk delen met een marketeer zoals Martin?

empathy map_brandgang


Aan de slag met buyer persona’s in HubSpot

Alles begint met het verzamelen van informatie. Idealiter verzamel je een combinatie van demografische gegevens, gedrag en psychografische kenmerken. Onderstaand 4 tips.

  • Kijk naar je huidige CRM database. Hoe vinden leads en klanten jouw content en hoe consumeren ze die? Zijn er bepaalde trends of zaken die eruit springen?
  • Maak gebruik van interviews en surveys om meer te leren over je klantgroep: wat zijn bijvoorbeeld hun grootste uitdagingen? Wat zijn belangrijke redenen om jouw product of service aan te schaffen?
  • Zet formuliervelden op de website in om de informatie over jouw klantgroep aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een veld ‘bedrijfsgrootte’, als dit een relevante factor is voor de segmentatie.
  • Vraag het salesteam om feedback. Welke relevante info kunnen zij delen over je doelgroepen?

HubSpot heeft zelf een handige ‘Make my Persona’ tool waarin je eenvoudig de basis voor jouw buyer persona’s kunt maken. In deze tool vul je de volgende zaken in:

  • Demografisch: leeftijd, opleidingsniveau, industrie, grootte van de organisatie en functietitel.
  • Gedrag en psychografische gegevens: hoe wordt succes gemeten in hun functie, aan wie rapporteren ze, wat zijn hun belangrijkste doelen, wat zijn hun belangrijkste uitdagingen, welke tools hebben ze nodig om hun functie uit te voeren, wat zijn hun communicatievoorkeuren en op welke social media zijn ze te vinden?
  • Deze template kun je aanvullen met andere kenmerken die voor jouw specifieke buyer persona belangrijk zijn.

De buyer persona staat…en nu?

Bij Brandgang is een uitgebreid contentonderzoek onderdeel van ieder HubSpot traject. We achterhalen over welke onderwerpen veel wordt gelezen en plotten dit in de klantreis. Daarnaast doen we een verdiepend onderzoek op het gebied van mediagedrag. Dus niet alleen of iemand op LinkedIn zit; maar ook hoe actief ze zijn, hoe hun netwerk eruit ziet, hoe vaak ze een bijdrage schrijven, een artikel liken en welke groepen ze volgen. Op deze manier creëren we écht het complete beeld van jouw doelgroep. En in het verlengde daarvan content die wordt gevonden, gelezen en gedeeld. 

Voorbeeld contentvragen

Meer weten over buyer persona’s?

Ben je helemaal om? Of wil je specifieke voorbeelden wat Buyer Persona’s of HubSpot voor jou en je organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op en vraag ons alles. We helpen je graag verder in begrijpelijke taal.