Meta moet stoppen met third-party data: wat betekent dit voor jouw online marketing?

First-party data de nieuwe norm voor online campagnes

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, moet binnen twee weken stoppen met het verzamelen en delen van gebruikersgegevens met marketeers en bedrijven. Dit heeft de Europese privacytoezichthouder bepaald. Deze zogenaamde third-party data worden gebruikt om marketingcampagnes op social media te optimaliseren en te personaliseren.

In dit artikel gaan we dieper in op de gevolgen van de nieuwe regelgeving rondom third-party data voor je marketingcampagnes. Daarnaast leggen we uit hoe je doelgroepen alsnog gericht bereikt met behulp van first-party data.

De verandering in third-party data

Meta houdt onder meer bij wat een gebruiker op Facebook of Instagram zet, wat iemand aanklikt en wat er geliked wordt. Deze data worden door Meta beschikbaar gesteld aan adverteerders, om persoonlijke advertenties aan te bieden. Volgens de Europese privacytoezichthouder schendt Meta met hun dataverzameling Europese privacyregels. Zo is het volgens hen voor gebruikers niet duidelijk genoeg dat en waarvoor gebruikersgegevens worden verzameld.

Meta is niet het eerste bedrijf dat stopt met het aanbieden van third-party data. Verschillende zoekmachines zoals Google kondigden eerder al soortgelijke plannen aan.

Shift naar first-party data

Het verbod op het verzamelen van third-party data heeft een grote impact op de marketingactiviteiten van bedrijven. Met name omdat de targetingmogelijkheden op platformen als Facebook en Instagram, maar ook Google Ads, anders en beperkter worden. Adverteerders zullen de focus volledig moeten verschuiven naar data die ze zelf al voorhanden hebben van hun doelgroepen. Deze first-party data bestaat onder meer uit e-mailadressen, aankoopgeschiedenis, interacties op de eigen website en demografische gegevens. Het grote voordeel van first-party data is dat het betrouwbare en nauwkeurige gegevens zijn, omdat ze rechtstreeks van de bron komen.

Wat je vandaag kunt veranderen aan je marketingstrategie

De beperkingen vereisen een andere aanpak van adverteerders en marketeers om effectief te blijven adverteren op online kanalen. We geven je een aantal mogelijke aanpassingen:

  • Investeer in first-party data. De shift van third-party data naar data die je zelf verzamelt van je eigen klanten vraagt aan andere focus. Deze first-party data geneer je onder meer via inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven en enquêtes, klantinteracties op je website en je eigen socialmediakanalen.
  • Personaliseer advertenties zelf. Gebruik first-party data om gepersonaliseerde advertenties te maken voor je doelgroep. Advertenties die aansluiten op de interesses, behoeften en voorkeuren van je doelgroep, hebben een grotere kans op succes.
  • Zet contentmarketing in. Door de beperkingen van third-party data wordt het belang van contentmarketing nog groter. Contentmarketing is een effectieve manier om first-party data te verzamelen en te benutten. Creëer waardevolle content die doelgroepen verbindt en verleidt. 
  • Zet e-mailmarketing in. E-mailmarketing is een krachtige manier om direct met je klanten te communiceren. Gebruik je first-party data om gepersonaliseerde e-mailcampagnes te maken voor je doelgroep.
  • Werk met Customer Relationship Management (CRM) software. Een tool als HubSpot biedt kansen om first-party data te verzamelen, te beheren én in te zetten om je marketingstrategie te optimaliseren.

De rol van HubSpot in je nieuwe marketingstrategie

Vanuit Brandgang werken wij én voor klanten met HubSpot. HubSpot is een krachtige CRM-tool die helpt om je marketingstrategie te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop HubSpot kan bijdragen binnen de nieuwe realiteit:

  • CRM. HubSpot is gebruiksvriendelijke CRM-software om first-party data op één plek te verzamelen en te beheren. Zo krijg je een goed beeld van jouw doelgroep en zet je first-party data in voor je marketingcampagnes.
  • Automatisering. Naast CRM-functionaliteiten biedt HubSpot ook functionaliteiten voor marketingautomatisering. Hierdoor is het mogelijk om gepersonaliseerde marketingcampagnes te creëren op basis van je verzamelde first-party data.
  • E-mailmarketing. Met HubSpot zet je e-mailmarketing eenvoudig in voor je marketingcampagnes. De e-mails kunnen worden gepersonaliseerd op basis van de verzamelde first-party data.

Take home message

De veranderingen in de regelgeving met betrekking tot third-party data hebben grote gevolgen voor marketingstrategieën. First-party data krijgt een leidende rol in online marketing. HubSpot is een waardevol hulpmiddel om de overgang van third-party data naar first-party data krachtig vorm te geven. Het biedt veel mogelijkheden om aan doelgroepen gerelateerde data effectief te verzamelen, beheren en inzetten. Het resultaat: succesvolle marketingcampagnes die je doelgroepen bereiken en raken.

Een first-party data strategie in 2024?

Wil jij jouw (online) marketing toekomstbestendig maken? Wij helpen je graag met het bedenken, opstellen en uitvoeren van een first-party data strategie. Neem contact met ons op en je hebt gegarandeerd inspiratie en slimme take-aways voor je online strategie in 2024.