1+1=3. Zo creëer je online marketing synergie!

Je zit vol met plannen voor de inzet van online marketing, maar qua budget en ‘handjes’ is vaak niet alles mogelijk tegelijkertijd. Ga je focussen op SEA en SEO? Of ja, eigenlijk moet je op social media ook zichtbaar zijn…en ook over marketing automation heb je goede verhalen gehoord. We begrijpen het helemaal: de online marketing wereld is zo eenvoudig nog niet en vraagt om keuzes te maken. We helpen je op weg met deze blog, waarin we kijken naar de customer journey en de inzet van kanalen per fase.

De Brandgang Customer Journey

Je hebt vele customer journey modellen in de marketingwereld. Zo heb je vast al wel eens het model met de stappen awareness, consideration, purchase, retention en advocacy gezien. Of in een simpele versie: see, think, do en care.

Bij Brandgang werken we met een vergelijkbaar model, maar dan op onze manier:

  • Word gezien (see of awareness): zichtbaarheid van jouw organisatie op de juiste momenten, door de juiste mensen.
  • Word gevonden (think of consideration): optimale vindbaarheid, zodra mensen online gaan zoeken naar jouw producten of diensten.
  • Word geliefd (do of purchase): het tot leven brengen van jouw merk en bezoekers transformeren naar merkentrouwe klanten.
  • Word groot (care, of retention/advocacy): alle activiteiten die bijdragen aan klantrelaties voor de lange termijn en conversieoptimalisatie.

Aan de hand van bovenstaande customer journey gaan we in deze blog kijken naar de inzet per kanaal en hoe je al deze activiteiten aan elkaar knoopt voor een optimaal resultaat.

Word gezien

Je hebt geweldig product(en) of dienst(en) in huis. Maar als niemand dit weet? Dan gaat het lastig worden als organisatie. Het creëren van zichtbaarheid is daarom een belangrijke eerste stap. 

Nu is zichtbaarheid een breed begrip. “Mijn post op Facebook heeft een bereik gehad van 500.000 mensen!” Klinkt in eerste instantie fantastisch natuurlijk, wanneer we het hebben over ‘gezien worden’. Maar dan ga je verder kijken…bereik je wel de juiste doelgroep? En met de juiste boodschap? Daarmee raken we de kern in deze fase van de customer journey: het gaat om zichtbaarheid, maar dan wel gerichte zichtbaarheid. 

Advertising via video, display en social media is een perfecte match in deze fase: (bijna) elke doelgroep is te vinden op deze kanalen en door de vele targeting mogelijkheden kan je hier jouw doelgroep effectief bereiken. Door testen en analyses zet je vervolgens de puntjes op de ‘i’ voor een campagne. De vraag is dan nog of je overal aanwezig wilt zijn, of specifiek voor bijvoorbeeld een YouTube campagne kiest. Deze keuze is veelal afhankelijk van waar je doelgroep zich bevindt, wat je budget is en de creatieve resources die je voorhanden hebt, om bijvoorbeeld video’s te maken.

Een breder middel om ‘gezien’ te worden is branding. Hierbij zet je vaak niet één specifiek kanaal in, maar kies je voor een combinatie. Zo doorloop je bijvoorbeeld de complete customer journey met een awareness campagne via social media, wordt je gevonden door het adverteren op branded keywords in Google, zorg je voor extra liefde met een sterke ‘werken bij’ website en zet je in de laatste fase conversie optimalisatie in om de puntjes op de ‘i’ te zetten. 

Word gevonden

Voor online vindbaarheid zijn zowel SEO (search engine optimization) als SEA (search engine advertising) onmisbaar. Beide spelen zich af in het veld van zoekmachines, maar ze lijken in eerste instantie op compleet andere disciplines. Waar bij SEO de focus ligt op content, links en website techniek (met resultaat voor de lange termijn), draait SEA kort door de bocht om slim inkopen, targeting en analyseren (met resultaat op korte termijn).

Maar wanneer je wat verder kijkt dan het oppervlak zie je dat SEO en SEA juist belangrijke raakvlakken met elkaar hebben:

  • Zoekwoorden – Voor beide is een zoekwoordenonderzoek de basis. Bij SEA begin je vaak breed en optimaliseer je op basis van bijvoorbeeld kosten en conversies. Deze data geeft je daarnaast waardevolle informatie voor SEO: zijn er bijvoorbeeld conversies geweest op zoekwoorden waarvoor je nog geen specifieke content hebt op jouw website? Dit werkt natuurlijk ook andersom, waar je SEO data inzet voor het optimaliseren en uitproberen van nieuwe zoekwoorden in SEA. 
  • De juiste aansluiting op landingspagina’s – Een van de factoren die de kwaliteitsscore van je Google Ads beïnvloed is de ervaring op de landingspagina. Hoe relevant en nuttig is de landingspagina voor mensen die op de advertentie klikken? Voor SEO werkt dit natuurlijk net zo: bij een tekst staat de gebruiker altijd voorop en draait het niet om hoeveel keywords je erin kan plaatsen. Werken aan sterke teksten brengt daarmee belangrijke voordelen voor SEO en SEA met zich mee. 
  • Korte en lange termijn focus combineren – Je kan met SEO en SEA een ideale combinatie maken tussen resultaat voor de korte termijn en de lange termijn. Heb je bijvoorbeeld een nieuw product die je snel onder de aandacht wil brengen? Zet er genoeg budget achter en met SEA sta je zo bovenaan. In de tussentijd werk je aan een sterke organische positie, met content en linkbuilding.

Kortom, voor een optimale zichtbaarheid zijn SEO en SEA onmisbare kanalen – en het is bijna onmogelijk om te kiezen voor één van beide (of geen).

Word geliefd

Goed nieuws: de stappen voor de eerste kennismaking hebben we gemaakt en mensen weten jouw merk te vinden. Maar hoe ga je nu een band opbouwen met een consument? 

Hoe maak je het verschil? Content en social media zijn in deze fase de kanalen om mee aan de slag te gaan.

  • Content – Content is natuurlijk een breed begrip: van een blog tot een banner en van een video tot een infographic. Content heeft daarom vele verbindingen met online marketing kanalen: zo moet een websitetekst geoptimaliseerd zijn voor SEO, zorg je met sterke video voor de beste resultaten van een YouTube campagne en zet je aansprekende afbeeldingen en een pakkende copy in voor de beste social media campagnes. Kortom: content kan je ook wel zien als de spil van al je online marketing activiteiten. 
  • Social media advertising – Social media is niet alleen interessant in de eerste fase van ‘gezien worden’, maar ook om verder te bouwen aan jouw merk. Waar je eerst stuurt op bereik, veranderd de rol nu naar opvolging. Denk bijvoorbeeld aan een retargeting campagne: mensen hebben eerst een algemene display advertentie van jouw organisatie gezien en vervolgens erop geklikt voor meer informatie. Ze zijn alleen nog niet tot een conversie overgegaan…nu is het tijd om ze nog eens te bereiken, om ze echt te overtuigen.

Een professionele website ligt aan de basis voor dit alles. Dit is in de meeste gevallen het platform waar al jouw online marketing inspanningen samenkomen: of het nu gaat om SEO, social, content of iets anders. Wat we vaak in de praktijk zien zijn prachtige nieuwe websites, maar die ontwikkeld zijn zonder focus op online marketing, zoals SEO-migratie en Google Analytics tracking. Of een website die sterk verouderd is qua design en techniek. Zonde, want zo maak je eigenlijk al een valse start op het gebied van online marketing.

Word groot

Heb je de ‘basis’ op orde? Dan is het tijd om jouw online marketing naar een hoger niveau te tillen, met behulp van conversie optimalisatie en marketing automation. Je hebt minder aan deze kanalen in het begin van de customer journey. Zo moeten mensen bijvoorbeeld eerst op je website terechtkomen voordat je überhaupt verbeterpunten kan identificeren voor conversie optimalisatie. 

Ook voor marketing automation heb je eerst een goede basis nodig. Zo draait dit voor een groot deel om content, zoals een whitepaper die je als download kan aanbieden. Maar denk ook aan opvolg e-mails na een download en het verzamelen van leads via een social media advertising campagne.

Aan de slag?

Voor een optimaal resultaat van je online marketing activiteiten kan je dus niet anders dan je kanalen met elkaar verweven. En vaak doe je dit ook al onbewust, zo zijn content en je website een basis die je overal nodig hebt. 

Je hoeft niet direct met alles aan de slag te gaan. Kijk goed naar jouw huidige customer journey en de touchpoints gedurende deze reis. Wat is het belangrijkste doel? In welke fase kan je nog de meeste winst behalen? Wanneer je hier hulp bij kan gebruiken, staan we bij Brandgang voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie.